דיאטת פליאו היא אחת מהדיאטות הפופולריות ביותר בשנים האחרונות ונחשבת לחדשנית, אך למעשה היא נקראת גם "דיאטת האדם הקדמון" בגלל תפריט התזונה שלה, שכולל מזונות שנחשבים לתפריט של האנשים שחיו בימי קדם, בתקופה הפליאוליתית והרבה לפני המהפכה החקלאית והתעשייתית.
במסגרת התפריט של דיאטה פלאוליתית, שימת הדגש היא על צריכת מזונות בלתי מעובדים לרבות בשר, דגים, ירקות ופירות והימנעות ממזונות מעובדים, ביניהם מוצרי חלב.
תזונת פליאו אמורה לספק את כל הצרכים של הגוף האנושי ולהביא את האדם לשובע, עירנות וריכוז לאורך כל היום. הקפדה על עקרונות התזונה הייחודיים, בתוספת הסיוע שטבליות EatLess מספקות לתחושת השובע, עשויה להביא למיקסום תוצאות בתהליכי הרזיה וחיטוב.
מה זה דיאטת פליאו?
משמעות המילה דיאטה היא תפריט תזונה, וכאשר מדובר על פליאו הכוונה היא לתפריט המשוער של האדם הקדמון, שניזון ממה שהטבע סיפק לו וממה שהצליח לצוד בכוחות עצמו.
הכלים שבהם השתמשו אנשים בתקופה ההיא היו פשוטים – והעיבוד הקל של המזונות שכן נעשה, התבטא בעיקר בצורות חיתוך שונות, תיבולים מגוונים, צלייה באש ובישול במים, כלומר לא בשימוש בחומרים משמרים או בהוספת כימיקלים מכל סוג.
עבור מי שבוחר להתחיל את התהליך של הדיאטה הזאת, כל הפחמימות המעובדות, הסוכרים, הדגנים, הקטניות ומזונות שכוללים חומרים משמרים, נשארים מחוץ לתפריט, לכן אם תהיתם, למשל, מה לגבי חולי סוכרת וההתאמה של מאפייני המחלה לדיאטה – עבור רוב הסוכרתיים, דיאטת פליאו עשויה להתאים מאוד ובפרט אם הם מקפידים על כללי תזונה המותאמים הן לדיאטה והן לאופי הסוכרת ממנה הם סובלים, תוך התייעצות וליווי רפואי.
לעומת המזונות שלא נכללים בתהליך הפליאוליתי, חלבונים ושומנים בריאים שמקורם מן החי כמו בשרים לא מעובדים, ביצים ודגים, בתוספת שומנים מהצומח כמו אבוקדו, אגוזים, שמן זית וזרעים למיניהם – דווקא נמצאים בתוכו בשפע, ומרכיבים יחד תפריט עשיר ומלא באופציות טעימות של מאכלים מזינים.
איך פועלת דיאטת פליאו?
השילוב הייחודי בין מזונות שהערך התזונתי שלהם גבוה, ביניהם חלבונים בכמות גבוהה ושומנים שנחשבים למועילים לגוף, תוך הפחתה משמעותית של סוכרים ופחמימות שעברו עיבוד תעשייתי, עד לרמה של הוצאה מוחלטת שלהם מהתפריט, הוא זה שאמור לייצר תהליכים בריאים כמו ויסות של רמות הסוכר בדם, האצת חילוף החומרים, הגברת האנרגיה והערנות ושיפור של תחושת השובע ושמירה עליה לאורך זמן.
דיאטה פליאוליתית אמנם נחשבת ל"קשוחה" יחסית, בעיקר לאנשים שסולדים מצריכת בשר או דגים, שמהווים חלק ניכר מהתפריט. זוהי הסיבה שמי ששואל את עצמו האם גם צמחונים וטבעונים יכולים לעשות את הדיאטה – התשובה היא, כנראה, שהתהליך הפליאוליתי אינו מתאים לקבוצת אנשים זו.
עם זאת, אנשים שמעדיפים תזונה טבעונית או צמחונית ושמעוניינים לאמץ לכל הפחות חלק מהשיטה ומהתפריט המוצע במסגרתה, אך חוששים שלא יצליחו לשמור על רמת אנרגיה גבוהה לטווח ארוך או על רמת שובע מתמשכת, יכולים להיעזר בטבליות EatLess שיסייעו להם להתחיל בתהליך, להצליח להוריד במשקל ולשפר את תפקודי הגוף – וכמובן לשמור על ההישגים הללו לתקופה ארוכה. לפרטים נוספים ורכישה >>
מה מותר לאכול בדיאטת פליאו?
בטבלה הבאה ריכזנו את המזונות העיקריים שנחשבים למותרים במסגרת תפריט דיאטה פליאו וגם את אלו שיש להוציא מהתפריט:
מאכלים שכדאי לאכול | מאילו מאכלים רצוי להימנע |
פירות
| סוכר "נקי" וכן מאכלים, כולל פירות, שמכילים תוספת סוכר מעבר לכמות הטבעית שיש בהם, כגון פירות יבשים מסוכרים |
ירקות שאינם עמילניים
| ירקות עמילניים כמו תירס, אפונה ותפוחי אדמה |
אגוזים וזרעים
| דגנים שונים כמו חיטה, שיבולת שועל ושעורה |
ביצים
| קטניות כגון שעועית, עדשים ובוטנים |
בשר רזה | מזון מעובד מאוד, כולל בשר שעבר תהליכי עיבוד משמעותיים, למשל נקניקים |
דגים עשירים באומגה 3
| מוצרי חלב, לרבות חלב ניגר וגבינות למיניהן |
שמנים שעשויים מפירות ואגוזים, למשל שמן זית או אבוקדו, שניתן להשתמש בהם בחופשיות
| מזונות מעובדים מאוד, כמו עוגיות, מרגרינה או צ'יפס, ש"מרחיקים" את חומרי הגלם מתצורתם הטבעית |
תפריט שבועי מומלץ לדיאטת האדם הקדמון
עקרונות הדיאטה מאפשרים, כאמור, להרכיב תפריט מגוון ומשביע מאוד – אפילו שהתפריט אינו מכיל ארוחות מרובות או כמויות גדולות של מזון, הרכב המזונות מייצר תחושת שובע ולאחר תקופה קצרה של הסתגלות, מדובר בתפריט שניתן להתמיד בו מבלי להרגיש רעב.
הנה דוגמה של תפריט דיאטה פליאו לשבוע ימים:
יום ראשון:
ארוחת בוקר - חביתה עם ירקות טריים חתוכים ואבוקדו, ניתן לשלב דג נא או כבוש במלח.
ארוחת צהריים - סלט עוף עם ירקות, אגוזים ורוטב ויניגרט המבוסס על מיץ הדרים סחוט.
ארוחת ערב – דג צלוי בתנור, למשל סלמון, עם ירקות מאודים.
יום שני:
ארוחת בוקר – יוגורט על בסיס קוקוס בתוספת פירות יער ואגוזים.
ארוחת צהריים – מרק ירקות עם קציצות בשר בקר.
ארוחת ערב – סטייק בקר ללא שומן בתוספת בטטה אפויה וברוקולי.
יום שלישי:
ארוחת בוקר – שייק פירות על בסיס חלב שקדים, בתוספת תרד וחמאות שקדים כחלק מהשייק.
ארוחת צהריים – סלט טונה עם ביצים קשות, זיתים וירקות.
ארוחת ערב – עוף מוקפץ עם ירקות ברוטב קארי.
בימים רביעי עד שבת ניתן לחזור על התפריט של הימים הקודמים, או לשלב מאכלים נוספים שמותרים במסגרת הדיאטה ושעשויים להחליף את המזונות בתפריט המומלץ, למשל טונה במקום סלמון, הודו במקום עוף, סלט ירקות טרי במקום תוספת ירקות צלויים וכדומה.
כמה יורדים במסגרת הדיאטה? זה תלוי
כמו בכל דיאטה, נושא הירידה במשקל הוא מאוד אינדיבדואלי ובין היתר תלוי במשקל ההתחלתי של מי שמבצע את התהליך, באורח החיים שהוא רגיל לנהל לרבות שילוב של פעילות גופנית בשגרת החיים, מידת ההסתגלות שלו לתפריט החדש והקפדה על העקרונות הפליאוליתים ובגורמים נוספים.
עם זאת, כיוון שתפריט פליאוליתי משפיע על מדדים שונים בגוף ומשפר את התפקודים הפיזיים, בשילוב העובדה שמדובר בהרכב תזונתי משביע מאוד, ניתן בסופו של דבר להתמיד בו ומכאן שמדובר בדיאטה שאפשר לרדת במסגרתה במשקל בצורה ניכרת והיא מתאימה לאנשים שמתמודדים עם עודף משקל משמעותי.
האם דיאטת פליאו מסוכנת ומה אומרים המחקרים לגביה
דיאטת פליאו לא תהיה מסוכנת עבור רוב האנשים שאינם מתמודדים עם בעיות בריאות משמעותיות וזקוקים להתאמה ספציפית ומדויקת לצורכיהם האישיים. ההפך הוא הנכון – אצל סוכרתיים כאמור, היא לחלוטין עשויה להשתלב בצורה נהדרת בחיים ולסייע לשמירה על רמות סוכר מאוזנות.
מחקרים שנעשו בנוגע לתזונה של האדם הקדמון, מצביעים על כך שתפריט שמכיל מזונות מלאים שהיו זמינים כבר לפני אלפי שנים, פשוטים להכנה ומבוססים על בשרים, דגים, ירקות ופירות בתוספת המאכלים האחרים שהדיאטה מאפשרת, משפיע לטובה על הפיזיולוגיה של בני האדם וישנם אנתרופולגים המצביעים על קשר בין התפתחות של נפח המוח והקטנת מערכת העיכול, לתזונה פליאוליתית אדוקה.
עם זאת, לדיאטה המבוססת על תזונת האדם הקדמות יש, ללא ספק, יתרונות וחסרונות כאשר היא מבוצעת על ידי אנשים בימינו.
לאור הפיתויים הרבים והאופציות האינסופיות של המזונות הקיימים כיום, בהשוואה לתקופה הפליאוליתית, תפריט פליאו שאיננו קפדני עד מאוד וכן כולל "פינוקים" כמו שוקולד מריר, יין, חמאה, קפה ומזונות נוספים בכמות קטנה, עדיין ייחשב כדיאטה שיכולה להביא לתוצאות מצוינות בירידה במשקל ולשיפור תפקודים פיזיים, גם אם בהיקף פחות משמעותי ובקצב איטי יותר.
חשוב להדגיש, כי ישנם מאכלים "אסורים" במסגרת דיאטת פליאו שנחשבים בימינו למזינים מאוד, כשבראשם נמצא החלב ומוצריו, כמו גם מזונות אחרים כדוגמת קטניות – שמהוות מקור חשוב לחלבון מן הצומח, אך גם מזונות אחרים, שהימנעות מהם אינה בהכרח מועילה ואפילו עלולה לייצר חוסרים תזונתיים אצל חלק מהאנשים.
זוהי הסיבה שהתייעצות עם רופא, ביצוע בדיקות רפואיות מקיפות והתאמת התפריט הפליאוליתי למצב הפיזי ההתחלתי תוך עריכת שינויים תוך כדי התהליך, הן פעולות שעשויות למקסם את התועלת שאדם יפיק מהדיאטה ולמנוע נזקים גופניים.
טבליות EatLess כחלק מתפריט דיאטת פליאו
הטבליות מכילות, בין היתר, אנזימי עיכול המסייעים בפירוק המזון שנכנס לגוף ובכך מקלים על ההסתגלות לתפריט הפליאוליתי, כמו גם חומצות אמינו שמשפרות את הרגישות לאינסולין ואת סילוק החומרים הרעילים מן הגוף.
בדיאטה כמו פליאו, אלו הן תכונות חיוניות במיוחד, בפרט לאור העובדה שהתפריט כמעט אינו מכיל מתוקים - למעט אלו שמגיעים בתצורה טבעית, כלומר הגוף "משתמש" בסוכרים הטבעיים הללו בצורה יעילה יותר ומסלק באופן אפקטיבי חומרים שאינם בריאים עבורו.
בין החומרים הפעילים שבטבליות EatLess נמצאים פרוביוטיקה, שמשפרת תפקודים פיזיים ותומכת במערכת החיסונית, וגם קפאין - שידוע כמסייע לשחרור דופמין ולשמירה על רמת אנרגיה וערנות גבוהה.
שילוב של טבליות EatLess כחלק מתזונת פליאוליתית מאוזנת, יסייע לשמירה על עקרונות הדיאטה לכל אורך הדרך ואיזון רמת השובע והאנרגיה, לאורך זמן. לפרטים ורכישה >>
לקריאת המשך: דיאטת קיטו | תזונה ללא פחמימות | דיאטה לפטינית
Comentários