top of page

מה ההבדל בין קפאין מכוס קפה לקפאין באיטלס





קפה ותה - בין המשקאות הפופולריים בעולם ומכילים כמויות נכבדות של קפאין. אך מה ההבדל בין הקפאין המגיע מקפה למקורות אחרים?




הקפאין, רכיב המצוי בזרעים, פירות ועלים של מגוון מקורות צמחיים, אשר מלבד קפה ותה, המקורות הצמחיים הללו כוללים פולי קקאו, עלי ירבה מאטה (משמשים להכנת תה צמחים) ופרי הגוארנה (משמש למשקאות ותוספי תזונה בתעשייה).



כמות הקפאין המוערכת (מ"ג)

מקורות הקפה

14-60

כוס תה רגיל\ירוק

30

כפית נס קפה

110

כפית קפה שחור

80-160

כוס קפה פילטר

34-46

פחית קולה\קולה זילו (330 מ"ל)

80

משקה אנרגיה (250 מ"ל)

66

טבלית איטלס מנטה לימון

42

טבלית איטלס פירות יער



הקפאין משמש להפחתת עייפות, הגברת תפוקה, שיפור ביצועי ספורט, טיפול בדום נשימה בפגים וחומר אנלגטי בתרופות משככות כאבים. ריכוז הקפאין בדם מגיע לשיאו 15-120 דקות מרגע צריכתו, והינו מושפע מגורמים שונים כגון זמן ריקון הקיבה ונוכחות רכיבי תזונה במערכת העיכול כמו סיבים תזונתיים.




קפאין המגיע בסוכריות מציצה או מסטיקים (בעלי שהות ארוכה בפה) מאפשרים ספיגה כבר בפה, דרך ריריות הפה. לספיגה זו מספר יתרונות:


  1. ספיגה מהירה יותר- גם דרך הפה וגם דרך המעי.

  2. ספיגה זו עוקפת את המטבוליזם במעבר ראשון במעי או בכבד כאשר נספג דרך המעי, לפיכך ספיגת קפאין דרך הפה יכולה להוביל לזמינות ביולוגית גבוהה יותר, השפעה ביולוגית מהירה יותר בגוף ולתופעות לוואי מופחתות.



הממצאים הפרמקוקינטיים הללו מעניקים שימוש חכם יותר בקפאין, למשל מוצרים ייעודיים לספורטאים ולאנשי צבא, כשישנו צורך בספיגת קפאין מהירה. לא רק לצורת הספיגה יש משמעות, אלא גם לסוג הקפאין (איטלס מכיל קפאין אנהידרוס): קפאין אנהידרוס מיוצר מזרעים ועלים של צמח הקפה. אנהידרוס משמעותו "ללא מים" ונובע מהפקת הקפאין בצורת פעולת הייבוש, להיווצרות אבקה טהורה מרוכזת ביותר. הינו מסיס במים ועובר ספיגה מהירה לאחר צריכה פומית, זו הסיבה לשימוש הנרחב בו במשקאות אנרגיה ותוספי תזונה. 90% מהמנה הנבלעת נספגת בקיבה תוך 20 דקות, כאשר שיא ריכוזו בדם מתרחש כ-50 עד 60 דקות לאחר מכן.



קפאין אנהידרוס וקפאין המגיע מקפה גורמים לתגובת ערנות ותחושת אנרגיה. אך קיימים גם הבדלים ביניהם. ראשית, קפאין אנהידרוס נספג באופן מהיר יותר מקפאין המגיע מקפה, הודות לריכוז הגבוה שלו. שנית, מחקר שביצע השוואה בין מקורות הקפאין מצאה כי קפאין אנהידרוס שיפר במידה רבה את ביצועי אימוני אירובי על פני קפאין המגיע מקפה (אך השפעה ארגוגנית ללא הבדל משמעותי). בנוסף, מאמר שפורסם בBMC מצא כי בצריכת קפאין אנהידרוס ההוצאה האנרגטית במנוחה הייתה גבוהה יותר עד שעתיים לאחר צריכתו.



מקורות


van Dam RM, Hu FB, Willett WC. Coffee, Caffeine, and Health. N Engl J Med [Internet]. 2020 Jul 23 [cited 2023 Mar

20];383(4):369–78. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32706535/

Pharmacology of Caffeine - Caffeine for the Sustainment of Mental Task Performance - NCBI Bookshelf [Internet]. [cited

2023 Mar 20]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK223808/#ddd00058

Wickham KA, Spriet LL. Administration of Caffeine in Alternate Forms. Sports Med [Internet]. 2018 Mar 1 [cited 2023 Mar

20];48(Suppl 1):79. Available from: /pmc/articles/PMC5790855/

Aslani A, Jalilian F. Design, formulation and evaluation of caffeine chewing gum. Adv Biomed Res [Internet]. 2013 [cited

2023 Mar 20];2(1):72. Available from: /pmc/articles/PMC3814650/

Kerrigan S, Lindsey T. Fatal caffeine overdose: two case reports. Forensic Sci Int [Internet]. 2005 Oct 4 [cited 2023 Mar

20];153(1):67–9. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15935584/

Trexler ET, Smith-Ryan AE. Creatine and Caffeine: Considerations for Concurrent Supplementation. Int J Sport Nutr Exerc

Metab [Internet]. 2015 Dec 1 [cited 2023 Mar 20];25(6):607–23. Available from:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26219105/

Trexler ET, Smith-Ryan AE, Roelofs EJ, Hirsch KR, Mock MG. Effects of coffee and caffeine anhydrous on strength and

sprint performance. Eur J Sport Sci [Internet]. 2016 Aug 17 [cited 2023 Mar 20];16(6):702–10. Available from:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26394649/

Jacobs PL. Acute physiological effects of the commercially available weight loss/energy product, Fastin-XR®, in contrast

with the individual effects of caffeine and acacia rigidula. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2012 9:1

[Internet]. 2012 Nov 19 [cited 2023 Mar 20];9(1):1–2. Available from:

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-9-S1-P10

547 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Commenti


bottom of page